Om Hörselmottagningen
Boka tid
Hörapparater
Hörselskydd
Om Hörselmottagningen

Om Hörselmottagningen

Attundahälsan hörselmottagning är en auktoriserad hörselmottagning som arbetar på uppdrag av Region Stockholm. Ingen remiss krävs för att komma till oss. Vi erbjuder hörselprov, rådgivning och hörapparatutprovning för dig över 18 år. Vi samarbetar med övriga vårdenheter på Attundahälsan.

Vi är leverantörsoberoende vilket innebär att vi kan välja från olika hörapparatleverantörer. Detta gör att vi tillsammans kommer fram till en lösning som passar dig.

Vid besök hos en audionom tar Region Stockholm 100 kr i besöksavgift, frikort gäller. Om du är över 85 år är alla besök avgiftsfria.

Följande tjänster ingår:

  • Hörselundersökning och diskussion av hörapparater och hörselrehabilitering.
  • Vid behov av hörapparat kan du antingen välja en hörapparat ur Region Stockholms sortiment eller ur vårt eget sortiment, där vi plockat ut vad vi tycker är det bästa valet oberoende av leverantör. Systemet kallas ”Fritt Val.”
  • Byte eller justering av befintliga hörapparater
  • Hjälp med service och reparation av hörapparater
Boka tid

Boka tid

Boka tid via telefon

Telefon: 08 - 120 99 190

Mottagningens öppettider: måndag – torsdag 8-16.30 och fredag 8-14.30

Telefontid: måndag – torsdag 8.00 – 16.15 och fredag 8.00-10.00

Avboka tid

Om du måste avboka din tid ska detta göras senast 24 timmar före besöket. Om du uteblir utan giltigt skäl eller avbokar för sent kommer du att debiteras för besöket. Detta gäller även om du har frikort.

För att avboka ett besök ring 08-120 99 190. När vi har stängt (tex vid helger) kan du lämna meddelande dygnet runt på vår telefonsvarare. Kom ihåg att ange namn och personnummer.

Hörapparater

Hörapparater

Det finns två sätt att gå till väga för att skaffa hörapparater om du är boende i Region Stockholm. Du kan skaffa hörapparater ur Region Stockholms sortiment eller ur Attundahälsan Hörselmottagnings privata sortiment

  • Region Stockholms Sortiment: Här lånar du hörapparater ur regionens upphandlade sortiment, mot en förskrivningsavgift på 600 kr.
  • Privat sortiment/Fritt val: Du kan också välja att köpa dina hörapparater ur Attundahälsan Hörselmottagnings privata sortiment. Du kan då vara berättigad ett bidrag (en rekvisition) från Regionen på 2380 kr per hörapparat. Du använder bidraget till att betala hörapparaterna med. Skulle kostnaden på hörapparaten du väljer överskrida bidraget betalar du mellanskillnaden själv samt förskrivningsavgiften på 600 kr.

Olika typer av hörapparater

Det finns olika typer av hörapparater, vissa sitter bakom örat och andra sitter helt och hållet i örat. Vilken hörapparat som passar just dig beror på följande:

  • Grad av hörselnedsättning
  • Formen på ditt öra
  • Vilka typer av situationer och miljöer du befinner dig i.

Vi diskuterar tillsammans vilken typ av hörapparat som kan passa dig.

Bakom-örat hörapparat

Den här typen av hörapparat passar de flesta hörselnedsättningar. Det finns olika modeller av Bakom-örat apparater:
 
Bakom-örat hörapparat med individuell insats:  

På den här typen av hörapparat går ljudet via en slang som sitter fast i en öronsnäcka (insats). Öronsnäckan görs efter en avgjutning av din hörselgång och ytteröra så att den är speciellt anpassad efter ditt öra. Rekommenderas för måttlig till grav hörselnedsättning.

Bakom-örat hörapparat med tunn ljudslang:  

Denna apparat är av samma typ som den tidigare nämnda. Skillnaden är att här går ljudet via en tunn, diskret ljudslang och i örat sitter en liten gummipropp som kallas för dome.

Bakom-örat hörapparat med extern hörtelefon:

Detta är den vanligaste typen av hörapparat som provas ut. På den här typen av hörapparat går ljudet via en tunn kabel till en högtalare som sitter i örat. Tekniken sitter alltså både i och bakom örat. Rekommenderas för lätt till grav hörselnedsättning.

Allt-i örat hörapparater

Denna typ av hörapparat sitter inne i hörselgången. Allt teknik är samlad i skal som har gjutits speciellt för att passa ditt öra. Storleken på hörapparaten kan variera beroende på hörselgångens storlek och på hur många extra funktioner hörapparaten har. Rekommenderas främst för måttlig hörselnedsättning.

Hörselskydd

Hörselskydd

Vill du skydda din hörsel från starka ljud? Den vanligaste orsaken till hörselnedsättning förutom ålder är höga ljud och buller. Det är därför viktigt att skydda hörseln mot dessa ljud för att behålla en bra hörsel så länge som möjligt. Vi på Attundahälsan Hörselmottagning erbjuder formgjutna hörselskydd för alla situationer. Kontakta oss för mer information.